Nr 41. Yangshuo.

2011-12-31. Yangshuo, Kina.

Dag 605-637. 29 november 2011 -. Yangshuo.
Guideboken gör följande beskrivning av området. Guilin är för många en drömdestination. Landskapet är som från en annan planet med kalkstensberg och natursköna floden Li vilken rinner rakt genom stan. Några mil söderut mellan byarna Yangdi och Xingping finns den vackraste delen av floden. Omgiven av kalkstensklippor och åkrar med vattenbufflar som betar på fälten. Hästlängder vackrare än vad man kan se i Guilin. Yangshuo 65 km söder om Guilin och med samma typ av landskap också längs Li River är rena drömmen och kan inte beskrivas i ord. Vyerna är enastående och utklassar allt man kan se i och runt Guilin. Sen kommer avsnittet om Yulong River utanför Yangshuo där vi bor. Om Du tyckte att Li River var mördande vackert, you ain’t seen nothing yet.

Yangshuo.

Vi hade förbokat boende på gården Giggling Tree som ägs av ett holländskt par. Det är en gammal bondgård ombyggd till hostel med ett 20-tal rum. Fem kilometer utanför Yangshuo och 200 meter från Yulong River i en dal full av kalkstensklippor i olika former. Grymt mysigt rum med genomtänkt design på inredning och färger. Dock med endast två små fönster utan vy. Vi hade beställt ett rum med fina vyer men de saknades och orsaken till det var nog att de inte har några rum med utsikt. Även om rummet var fint så kändes det som att bo i en grotta. Dessutom var det förbud på att äta och dricka sina egna prylar på gården. Efter två dagar flyttade vi till en annan gård 200 meter bort. Lite enklare rum men med balkong och värstingvy över dalen från femte våningen. Här fick vi låna vattenkokare, kylskåp och brödrost vilket passar oss lite bättre. Dessutom är stället 23,80952381 procent billigare än Giggling Tree.

Vy från vårat hotellrum på Eco Farm.

En av de första helgerna fick vi främmande av mina kompisar Xian Wang och Janne Corax som hade vägarna förbi. Janne är touringlegend och antagligen den svensk som har cyklat mest. Han är också alpinist samt gillar att klättra klippa. Alla kalkstensberg har gjort Yangshuo till Kina’s populäraste klippklättringsområde. Vi hyrde utrustning och packade för en dags lättare klättring nära vårt hotell. När vi kom till klätterplatsen såg vi att någon slagit sönder de första bultarna på lederna vilket gjorde att vi inte kunde få upp topprepet. Dock så hittade vi en kortare led där bultarna var intakta och som vi kunde använda. Verkligen kul dag även om jag inte är någon klippa på klättring. Lite senare fick vi höra att kinesiska maffian varit i området och försökt ta betalt vid olika klippor och att det antagligen var därför som någon förstört lederna.

Xian och Janne kom på besök och vi passade på att klättra klippa en dag.

Det är populärt att se omgivningarna med cykel. Längs Yulong River finns det små stigar mellan åkrarna som man kan följa för att se floden och kalkstensbergen. Ännu mer populärt är det att åka en tur med bambubåt på floden men det är med chaufför och motor och verkar i huvudsak vara för de kinesiska turisterna som dyker upp i hundratal trots lågsäsong. Ett av områdets kännemärken är en kalkstensklippa med ett stort hål i som vi också besökte. Lagom spektakulärt och fina vyer från toppen.

Yulong River.

En dag hyrde vi kajaker och paddlade Li River mellan byarna Fuli och Puyi. En sträcka på dryga milen sydöst om Yangshuo. Här fanns det varken båtar eller turister. Lite glesare mellan kalkstensklipporna men ändå väldigt vackert. Det är sällan man upplever tyst i Kina men här hörde vi bara vindens brus och vattnets skvalpande från paddlarna. Vid starten i Fuli såg vi lokalbefolkningen fiska med fåglar men nu var det på riktigt. Jag har sett det tidigare också men då har fåglarna varit fastknutna i rep till båten. Nu simmade de fritt och kineserna kommunicerade med dem genom att göra olika ljud från sina bambubåtar. Antar att fåglarna hade någon typ av snara eller ring runt halsen för att inte svälja fisken även om jag inte kunde se det. Paddelturen tog 4 timmar.

Kajaktur på Li River mellan Fuli och Puyi.

Yangshuo med 310.000 folk är kanske Kina’s bästa ställe att chilla på. Nu mitt i vintern pendlar temperaturen mellan 10-25 grader. Det är enormt vackert även om det ofta är dimma eller smog i luften och den verkar komma från eldande av sopor och åkrar. Sommaren ska vara klarare, grönare och varmare men möjligen med alldeles för mycket turister. En baksida är prisnivån. Staden är en av Kina’s allra dyraste. I alla fall om man är turist då man ofta betalar ett annat pris än vad lokalbefolkningen gör. Vi hittade dock en billig muslimsk restaurang med bra mat där vi åt nästan varje dag. Nudlarna bakades på plats precis efter att man gjort sin beställning. Även om livsmedelsbutikerna inte är så välutvecklade så kan man i delikatessbutiker köpa tysk musli och belgisk choklad.

På det lokala poliskontoret kan man inte förlänga visum så vi åker buss till Guilin för att ta reda på vilka dokument som krävs. Alla papper om vilket hotell man bor på måste först klargöras med kontoret i Yangshuo och när det är klart återstår bara att skriva ut ett kontoutdrag och lämna in det i Guilin. Det är lättare sagt än gjort. En skrivare behövs. På ett par internetcafeer blir vi inte insläppta då de endast tar emot kineser och på de cafeer som vi får använda finns inga skrivare. Vi prövar ett stort hostel i Guilin där det finns en skrivare men deras webbläsare accepteras inte av de svenska bankerna. För gammal version. Två olika världar. Vi får precis som i Nanning leta upp en dator med fräsch webbläsare och därifrån mejla ett kontoutdrag till oss själva för att skriva ut det från en dator med skrivare. Det ordnar sig till slut men en visumförlängning är inget för amatörer.

Moon Hill.

En dag när det är bra väder tar vi buss en timma till byn Yangdi där det finns en vandringsled till byn Xingping längs Li River. Leden börjar på andra sidan floden. En dam som försökt kidnappa oss redan när vi klev av bussen vill ha 80 kronor för att köra oss över. Vi snackar 30 meter. Visserligen ingår ytterligare en flodpassage en kilometer bort men priset är ju larvigt. Tydligen så har maffian ett järngrepp om båtarna och ingen annan har tillstånd att förhandla pris med oss. Vi ser oss omkring utan att gå leden och medan vi gör det sjunker priset till 15 kronor men då har det gått två timmar och det är för sent att starta. Vi klättrar upp till en utsiktsplats istället och njuter av fantastiska vyer över Yangdi och floden.

Vi är tillbaka någon vecka senare. Jag har nu tagit med mig vattentät ryggsäck och badbyxor. Vi startar från Xingping den här gången. Det är torrperiod och stora delar av flodfåran är torrbelagd så att vi kan gå på stenarna som annars är flodens botten. Inledningen vid Xingping är superfin och det är här som bakgrundsbilden till 20 Renminbi-sedlarna är tagen. Efter 10 km kommer första flodpassagen och tanken har varit att Olya ska vända tillbaka och jag simma över om maffian fortsätter att jävlas. Men vi får skjuts för 10 kr. Vandringen fortsätter längs kalkstensklippor, åkrar med apelsinträd och någon liten by. Bredvid floden är det gräs där vattenbufflar ligger och vilar. På floden vimlar det av turister på små bambubåtar och färjor med ett 50-tal kineser på taken. Efter 5 timmars vacker promenad lyckas vi ta oss till Yangdi utan att bli blåsta på båtpriserna. Totalt gick det på 30 kronor för tre flodpassager.

Promenad på Li Rivers flodbädd mellan Xingping och Yangdi. Foto: Olya T.

Det blev totalt 33 dagar i Yangshuo. Nu cyklar vi tillbaka till Nanning för att köpa visum till Vietnam.

//Magnus Hedström