Nr 40. Kalkstensklippor.

2011-11-30. Yangshuo, Kina.

Dag 593-597. 17 november 2011 -. Nanning.
Det bor 2,9 miljoner folk i Nanning. Staden är stor till ytan men stadskärnan liten och enormt folktät. Det finns inga direkta sevärdheter och således knappt några utländska turister. Staden hyser endast två hostel och de besökare som dimper ner är här för att köpa visum till Vietnam som börjar 20 mil sydväst. Vi bor på det lite enklare vandrarhemmet men centralt med 7 olika McDonald’s ett par stenkast bort. Vi hittar också en kinesrestaurang med bra mat och trevlig utsikt över en flod. Tyvärr så gillar inte Olya den då den manliga delen av stadens befolkning ständigt turas om att pissa i floden precis utanför restaurangens fönster. Precis som vanligt så plockar kineserna fram slangen långt innan de är framme vid flodkanten. Om det varit tvärtom att de kinesiska tjejerna dragit ner byxorna utanför restaurangens fönster så hade vi, eller jag, nog ätit där varje dag.

Vi har cyklat till Nanning för att förlänga våra kinesiska visum. Kontoret är inte med på listan över bra visumkontor så det är upplagd för strul. Vi inleder med att undersöka vilka dokument vi behöver och hur lång tid en förlängning tar. Sen lämnar vi in alla papper en måndagsmorgon. Det fungerar givetvis inte. De har bland annat bett om att få se cash eller ett kontoutdrag att vi har pengar att resa för. De vill se motsvarande 20.000 kronor för en månads resa. Per person. Det är 7 gånger mer än vad vi gör av med. Vi har med oss kontoutdrag men det är inte godkänt utan en stämpel från banken. Vilket i praktiken är omöjligt att fixa då våra banker inte finns i Kina och ett kontoutdrag från när vi började resa inte riktigt är aktuellt. Jag lyckas som tur är snacka mig ur den saken. De ber oss återkomma nästa måndag även om de vid första besöket sa fredag. Det ändras sedan till fredag kanske.
Distans 0 km.

Dag 598. Nanning – Binyang.
Det är lätt att hitta ut ur Nanning. Femton kilometer stadstrafik på cykelbana bland klasar av mopeder. Det är gråtrist väder och 24 grader. Vi cyklar väg 322/324 och efter en stund blir det motorväg med cykelförbud men det bryr vi oss inte om. Fin asfalt men med mycket tutande bussar i höga hastigheter. Vägen är kuperad men utan några branta partier. Det eldas på fälten och det är tät dimma av röken. Naturen är mindre åkermarker, skogbeklädda kullar och mot slutet av dagen cyklar vi i långa trädalleer. Checkar in i staden Binyang. Pratig dam i receptionen vill inget hellre än att veta var vi kommer ifrån men det lyckas vi inte förklara. Höjdmeter 570.
Distans 85 km. Ack 15403 km.

Varningstriangel används inte i Kina. Sten och buskar fungerar lika bra. Nackdelen är att chaufförerna ofta lämnar kvar prylarna på vägen vilket kan ställa till det speciellt i mörker.

Dag 599. Binyang – Heshan.
Vi frågar efter vägen men ingen vet och innan vi hittar rätt har vi cyklat 10 km bonus. Platt landskap och 25-gradiga höstvindar. Väg 322. Bra asfalt med blommande träd mellan oss och åkrar med sockerrör. Kommer in i ett område med kalkstensberg där flera stenfabriker utmed vägen slipar sten så att luften är otäckt dålig och träden vita. Motvind hela dagen och det blir mörkt. Passerar en spökstad med något som ser ut som nya byggnader men inte en lampa lyser. Funderar om det är staden vi är på väg till. Namnet innehåller ordet berg men det finns inga större berg här i området. Lite senare anländer vi till Heshan och hittar det som verkar vara stadens enda hotell. Märklig by. Vi hittar inga kex i matbutikerna utan de säljer mest sprit och smågodis. Möjligen en taxfree-stad då shoppingen är teve, datorer och vitvaror. Höjdmeter 270.
Distans 88 km. Ack 15491 km.

Dag 600. Heshan – Liuzhou.
Vi startar tidigt i dimma med sval och skön luft. Bra väg i skog med gles trafik. Vägen letar sig svagt uppför. Det blir varmare med blå himmel och naturen vackrare för varje tramptag. Kalkstensberg i olika former och gröna åkrar i rutnät. Mycket fin väg som planar ut och slingrar sig fram genom nya dalar. Det är en av de bättre cykeldagarna. Svänger in på väg 323 och lunchar på en gräsplätt med fantastisk utsikt. Perfekt camping om det inte varit för att det är kineser överallt. Nerför på eftermiddagen bland stora lökodlingar. Vi stannar och köper ett rejält lass färska jordgubbar för 19 kronor. Trafiken ökar, luften blir sämre och vyerna försvinner när vi passerar Liujiang och kommer till den stora staden Liuzhou. Väljer ett dyrt hotell som blir aningen billigare när jag köper medlemskort och blir vip-gäst. Höjdmeter 370.
Distans 99 km. Ack 15590 km.

Fantastisk cykling mellan Heshan och Liujiang.
Kalkstensklippor och lökodlingar.

Dag 601. Liuzhou – Nanning – Liuzhou.
I Liuzhou bor 1 miljon folk vilket innebär bra kommunikationer. Taxi, buss 3 timmar till Nanning och ny taxi in till centrum. Vi stegar nervösa in på visumkontoret men det går bra. Passen är klara med varsitt nytt visum. Betalning sker med kreditkort men det fungera visst bara med kinesiska kort. Vi får en kinesisk beskrivning vilka bussar vi kan ta till en specifik bank för att betala kontant. Vi är ute i god tid och mentalt förberedda men så erbjuder sig en kinesisk kund att betala åt oss och vi ger honom sedlarna istället. Vilken tur. Taxi, buss, taxi tillbaka till Liuzhou.
Distans 0 km.

Dag 602. Liuzhou – Luzhai.
Upptäcker hur stor staden är. Sexton kilometer stadstrafik. Gott om gatuskyltar ovanför vägen men det finns ingen information om vilken gata man befinner sig på eller passerar. Skyltarna visar vilka gator man är på väg till eller kan svänga av mot vilket kan göra även den bästa schackmästaren helt matt. Som tur är kommer vi rätt och avslutar över en vacker hängbro ovanför Liu River för att komma ut på väg 323. Varmt och fint väder. Bra och bred väg till 30 km då det blir smalare med lappad och guppig asfalt bland alleer av träd med vitmålade trädstammar. Nästan varje dag möter vi mopeder som spelar musik med bandspelare och dopplereffekten är extremt tydlig vilket jag tycker är lika häftigt varje gång. Tokdålig luft i utkanterna av Luzhai med sikt cirka 400 meter. Hittar ett hotell utmed vägen. Höjdmeter 140.
Distans 49 km. Ack 15639 km.

Passerar mängder av höga sockerrör varje dag. Foto: Olya T.

Dag 603. Luzhai – Lipu.
Vi har sett en hel del ormar på vägarna de senaste två veckorna men endast en levande och resterande ordentligt tillplattade. Det är nog anledningen till att jag nu drömmer om att jag har ormar i sängen. Mitt i all röra så bestämmer jag mig tydligen för att ta mig ur bingen och det fort som fan. Resultatet av det är att jag vaknar upp samtidigt som jag dunsar i golvet. Slår i höger knä och det gör lite ont men verkar inte vara något allvarligt. Tala om uppvaknande. Jag har väl inga jättebekymmer med ormar egentligen men jag vill helst inte ha dem sängen.

Bra väg. Moln. Inga kalkstensklippor utan små berg och kuperat. Fälten består av sockerrör och clementinodlingar. Passerar några mindre floder med mer skräp i än vatten. Inte så vackert som vi väntat oss men vi hittar ett mysigt lunchstopp på en sidoväg bredvid några risfält och med ett gäng stenbumlingar som vi använder som bord och stolar. Möter en touringcyklist från Sydkorea som vi byter några repliker med. En bit före Lipu i en lång utförskörning ser vi i diset några kilometer bort mängder av kalkstensformationer som reser sig ur marken. Det ser magiskt ut även om vädret inte är det bästa. Mörka moln jagar oss och vi ökar frekvensen för att inte bli blöta och skitiga. Hittar hotell snabbt i Lipu med kanonläge bredvid både affär och hamburgehak men skitigt som tusan och nytt rekord i kackerlackor, små dock. Golvet ser ut som en motorväg och det tar halva natten att utrota dem. Höjdmeter 640.
Distans 97 km. Ack 15736 km.

Trevligt lunchstopp med stenbumlingar som vi använder som bord och stolar.

Dag 604. Lipu – Yangshuo.
Cyklar genom stan och ut på väg 321 norrut. Lite överraskande så lämnar vi kalkstensklipporna bakom oss men de kommer snart tillbaka och cyklingen blir fantastisk. Morgonens fina väder övergår sakta till moln och färgerna bleknar. Passerar ett par floder och vyerna är ändå magiska. Ser en stor klippa med ett hål i som kallas Moon Hill där det är en del turister. Några på cykel men utan packning. Vi svänger in på en liten väg längs Yulong River och följer den förbi flera höga kalkstensklippor till vårt förbokade drömboende på gården Giggling Tree som ägs av ett holländskt par. Vi är nu 5 km utanför Yangshuo som i sin tur ligger 65 km från Guilin. Höjdmeter 220.
Distans 48 km. Ack 15784 km.

Passerar en bro och en kines nere på floden samlar sjögräs från bambuflotte.
Närmar oss Yangshuo och landskapet blir idel kalkstensklippor.

Nu blir det semester i några veckor. Det finns massor att se och göra i området och vi ska väl fånga in det bästa. Exakt vart och när vi cyklar vidare vet vi inte men Vietnam ligger nära till hands.

//Magnus Hedström