Nr 1. Transsibiriska järnvägen.

2001-09-04. Beijing, Kina.

Nu har resan startat. Det blev BMW från Stohagen till Centralen i Västerås, tåg till Stockholm där mina reskompisar Stefan och Håkan anslöt, T-bana till Slussen, buss till Vikingterminalen, båt till Helsingfors, nattåg till Moskva i Ryssland (nytt land nr 29), tåg via Mongoliet (nytt land nr 30) till Kinas huvudstad Beijing. Gick sedan sista biten till vårt hotell. Total restid ca 9 dygn varav 131 timmar på transsibiriska järnvägen. Fördrev en dag i Helsingfors och en dag i Moskva. Det blev dessutom 7,5 dygn utan dusch vilket troligen är nytt personligt rekord.

Västerås, centralstation.
Jag vid Centralstationen i Västerås. Efter veckor av stress var det en sagolik känsla att ge sig iväg på en riktigt lång resa.

Moskva var inget märkvärdigt. Sprang omkring och brände av några rullar på Röda torget, Kreml och Lenins mausoleum eller vad det var. Tåget däremot var en riktig höjdare. Vi delade hytt med en kines som inte kunde någon engelska alls. Han var riktigt lustig, hade samma kostym dag som natt och blev efterhand som en liten pappa åt oss. Kollade att vi var med tåget när det åkte från stationerna och väckte oss när vi sov bara för att bara kolla av att vi sov. Nackdelen var att han körde Beijingtid hela tiden och vi Moskvatid vilket gällde på tåget. Det innebar att han satt och sörplade frukost mitt i natten när vi försökte sova. Och sörpla har fått en ny innebörd, vi trodde någon brände av ett magasin Kalasjnikov i hytten. Stefan och Håkan lyckades lära honom säga ”Magnus tjockis” vilket tydligen var väldigt skoj.

Röda torget, Moskva.
Stefan och Håkan vid Röda Torget, St Basilkatedralen och Kreml i Moskva.

Man visste aldrig hur länge tåget skulle stanna vid de olika stoppen. En gång drog tåget iväg utan förvarning och vi fick hoppa på i farten, lite lustigt. Naturen var inte mycket att hurra över tills vi kom till Bajkalsjön vid Irkutsk. Därifrån var det mycket vackert hela vägen ner genom Mongoliet och Gobiöknen. Tåget åkte genom Uralbergen som vi tyvärr passerade på natten, Omsk, Novosibirsk, Irkutsk, Bajkalsjön, Ulan Bator, Gobiöknen och sedan Beijing. Vid de sista stoppen såg vi Muren.

Transsibiriska järnvägen.
Transsibiriska tåget.
Gruppbild, Ulan Bator, Mongoliet.
Håkan, jag, kinesen och Stefan vid stoppet i Ulan Bator.

Mer att notera var att Håkan tillfälligt slarvat bort sitt entry-card när vi skulle in i Ryssland så han blev lite svettig. Kinesen hade inget visum till Mongoliet vilket gjorde att han hade fullt upp i två timmar. Gränsövergångarna till Mongoliet och Kina tog 5-6 timmar och då var toaletterna låsta. När vi kom till Kina fick vi byta underrede på vagnarna eftersom de har en annan spårbredd här.

Nu är vi alltså i Beijing. Här är det 29 grader varmt nu klockan 12 tisdag och det blir varmare senare. Luften är dis av alla avgaser så solen tränger inte igenom. Vi bor på ett vandrarhem som är rena fyndet med bra pris och kanonläge. Vi umgås med Sara och Andreas som vi bodde grannar med på tåget. Idag har vi strosat runt på Himmelska fridens torg och i eftermiddag siktar vi nog på Förbjudna staden. Vi räknar med att stanna här i ca en vecka och sedan har vi inte bestämt vart åka. Vi mår bra och allt är okej.

Himmelska fridens torg.
Håkan, Stefan, Andreas och Sara framför Himmelska fridens torg.

//Magnus Hedström