Nr 1. Vecka 1.

Morgon vid Boat Quay i Singapore.

2014-10-20. Kuala Lumpur, Malaysia.
Nr 1. Vecka 1 (28 sep – 07 okt, 2014).
Västerås – Arlanda – Dubai – Singapore – Mersing, Malaysia.

Resan börjar bra med bil från Västerås till Arlanda. Men bara några minuter efter ankomst och exakt vid Emirates incheckningsdisk dyker vi på turens första problem. Datorskärmen som tjejen på andra sidan en smal men hög bordsskiva tittar på visar att Olya måste ha ett visum till Singapore i sitt pass för att få kliva på flyget. Det har hon inte. Nu har hon visserligen varit i Singpore 3 gånger det senaste året utan något visum vilket vi påtalar. Hon får 96 timmars transitvisum vid ankomst och fräscha stämplar finns i passet. Det hjälper föga då vi genast upplyses om att reglerna ändras dagligen. Jag nämner också att jag kollade upp reglerna för en vecka sedan och då gällde 96 timmar fortfarande. Svaret blir detsamma igen att reglerna ändras dagligen och att mitt inlägg således inte var det mest briljanta. Men nu är vi i Sverige och det verkar finnas en viss gnutta flexibilitet. Chefen för incheckningen ger oss okej och efter ett godkännande också från flygvärdinnorna så får vi våra boardingkort.

På väg ner i tunnelbanan MRT (Mass Rapid Transit) i Singapore. Funkar klockrent och är billig.

Flyg 6 timmar till Dubai och nu har man gjort om rutten lite så att vi inte flyger över krigszonen i Ukraina utan vi håller oss en bit från gränsen på den ryska sidan. Fem timmars väntan i Dubai vilket går bra trots en inte så rolig flygplats. Problemet stavas för mycket folk och får få toaletter. Det är långa köer och här krävs en del planering. Noterar också att emiratierna är stora fan av onödiga arbetsuppgifter. Nästan varje litet toalettrum med några få toaletter är bemannade av 3 personer och det jobbar även folk som berättar hur man ska gå på tågen mellan terminalerna. Flyg 7 timmar till Singapore med Airbus A380 superjumbo som kan ta upp till 853 passagerare. Imponerande plan men inte speciellt komfortabla stolar.

Fick ta oss till Singpores förorter för att få dator och kamera lagade.

För att inte strula till det i onödan har vi nu köpt en utresebiljett till Olya in i Malaysia. Med buss. Och hon fastnar givetvis i tullen och vi hamnar där vi brukar hamna vid en liten säkerhetsdisk på sidan om. Där får vi reda på att hon bara kan få 96 timmars visum om hon flyger både in och ut ur Singapore. Det visste vi inte även om vi misstänkte att det kunde vara så. De tidigare gångerna har hon bara flugit men vi tyckte att det kändes aningen onödigt att flyga iväg någon annanstans än dit vi ska. Det hela löser sig till slut genom att hon får ett 72 timmars visum så att hon kan resa med den förbokade bussen till Malaysia. Och precis som förra gången så får jag mina stämplar också vid det här avsides kontoret så att vi inte ska behöva stå i kö igen. Vi ombeds att passera där kabinpersonalen normalt går. Och när vi ställer oss bakom en flygvärdinna och väntar så kommer en kille från den långa normala tullkön och undrar om vi inte kan läsa. Jag svarar att vi blivit ombedda att gå här men det köper han nog inte fullt ut för det kommer en och annan surmulen kommentar flygande medan han går tillbaka till sin kö.

Singapore River vid Boat Quay. Vårt hostel ligger bland husen längst till höger i bild.

Singapore skyline vid Boat Quay.

I Singapore är det 31 grader varmt och vi har två saker på schemat. Jag behöver ett nytt batteri till min dator. Det går galant och bytes på plats medan jag väntar. I Sverige behövde de 2 veckor på sig för samma jobb. Och så är Olyas kamera trasig. Vi köpte ju den när vi var i Singapore för 3 månader sedan och saken gick sönder efter en vecka. Fujiflm lovar att laga den på 2-3 veckor vilket innebär att jag måste åka tillbaka och hämta ut den. Vi gör också lite sightseeing till Katong eller Joo Chiat öster om centrum där Peranakan Terrace Houses bjuder på annorlunda arkitektur med färgglada hus i två våningar från 1927. Vårt favorithostel är fullbokat och vi huserar istället i det ännu bättre 5footway.inn vid Boat Quay mitt i smeten och med härlig vy över skyline och Singapore River.

Området Katong eller Joo Chiat öster om city.

Peranakan Terrace Houses i Singapore.

Buss 4 timmar till Mersing på Malaysias östkust. En stad med 21.000 folk. Byn är större än förväntat då jag trodde att det skulle vara en liten fiskeby. Stället är rätt trist med dålig beach, mycket trafik och den stora hobbyn verkar vara att röka vilket även städerskorna gör på hotellrummen. Vi stannar i några dagar för att ha tillgång till vettig wifi. De turister som letar sig hit gör det för att fånga en färja till Tioman Island 50 km ut i Sydkinesiska havet vilket också är vår plan imorgon.

Vi bodde på Embassy Hotel i Mersing.

Ett litet tempel i Mersing och byns kulle med Hollywoodkaraktär.

Fiskebåtar i Mersing River.

//Magnus Hedström