Nr 5. Vecka 6-10.

Railay, Krabi, Thailand. Stranden nere till höger är Railay East och där badar man inte. Railay West ligger på andra sidan landremsan vid vattnet som syns där. Phra Nang Beach ligger till vänster utanför bild.

2014-12-12. Ko Lanta, Thailand.
Nr 5. Vecka 6-10 (04 nov – 04 dec, 2014).
Krabi, Thailand.

Krabi Town med 27.000 folk utmed Krabi River ligger på östra sidan av Phang Nga Bay i Andamansjön. På den västra sidan ligger Phuket och däremellan ett gäng populära sol och badöar bland annat Phi Phi Island. Landskapet består av kalkstensberg, mangrove och djungel och är mycket vackert. Krabi Town är i första hand en transportknutpunkt för att ta sig ut till öarna då själva byn blivit utan sandstrand.

Krabi Town.

Flygbussen på väg genom Krabi Town för att släppa av passagerarna så avsides som möjligt.

Vi har tänkt att stanna ett tag och letar upp ett kanonrum på fjärde våningen med toalett och dusch på balkongen samt bra wifi för 130 kronor natten. Priset är normalt högre men i år är det få turister i omlopp kanske beroende på det ovanligt dåliga vädret för november månad. Monsunen brukar tacka för sig och ersättas av ett torrare klimat men i år hänger åskvädren kvar en bit in i december. Det är också orsaken till att vi blir kvar betydligt längre än vi planerat från början.

Krabi River, kalkstensberg och en dånande långsvansbåt.

Lokalbefolkningen på väg över Krabi River.

Byn har tyvärr inga stora sevärdheter. Det som finns är ett litet tempel på en höjd, två nattmarknader samt att man nog måste räkna floden och kalkstensbergen runt stan som en attraktion då det är enormt tjusigt. Något nytt som de har börjat med och bra för miljön är att man kan köpa filtrerat vatten för 20 öre litern i obemannade automater där man fyller upp i sin egen vattenflaska. Inte lika bra är strategin med flygbussen som passerar igenom hela stan och parkerar på bakgården till ett hotell 1 km utanför centrum i ett försök att få folk att bo just där. Vi bor i närheten av hotellet och ser mängder av resenärer varje dag släpa på sina väskor tillbaka till city för att hitta ett annat hotell eller fortsätta sin resa med nytt färdmedel.

Matstånd på nattmarknaden mitt i Krabi Town. Området är till stora delar muslimskt.

Krabi Night Market.

Skräddare på dagen, mc-knutte på kvällen. Krabi Town.

Fördelen med att stanna länge på samma ställe är som vanligt att man till slut får kläm på vart den goda och billiga maten finns. Nattmarknaden som visserligen inte är öppen på natten är billigast där en portion kött, ris och grönsaker kostar 9 kronor. Den är i minsta laget dock och lär kryddas med en portion till. Cucina Italiana Viva har bra pizza. May & Mark Restaurant blir min favorit som har lite allt möjligt men högre kvalite än snittet på thairätterna vilket gör stor skillnad. McDonald’s finns inte men KFC står för bästa glassen. En trist överraskning är att 7Eleven slutat med fransk hot dog vilket nog var Thailands godaste maträtt förut.

Wat Kaewkorawaram i Krabi Town är ett buddhistiskt tempel.

Bara en dag över en hel månad bjuder på knallblå himmel långt in på eftermiddagen. Då passar vi på att via Ao Nang, som också har en stor beach, åka ut till paradiset Railay som bara kan nås med båt. Det var 19 år sedan jag var här för första gången och jag minns att jag låg och flöt i det kristallklara vattnet, tittade på kalkstensbergen och funderade på om det gick att åka hit bara över helgen i brist på semester. Det var innan jag kom på att man borde resa hela tiden istället. Railay består av 3 stränder på något som nog kan beskrivas som en halvö. Två av dessa, Railay West och Phra Nang Beach, har gjort området till ett av världens häftigaste bad. Nu är det tyvärr inte samma idyll som förr i tiden då det är mycket mer folk i omlopp samt galet med dånande långsvansbåtar. Det känns aningen trist att utvecklingen inte går som man önskar. Här borde de endast tillåta roddbåtar och kajaker. Halvtrevligt är det i alla fall men nu för tiden är vattnet inte speciellt klart även om det beror på det oroliga vädret.

Phra Nang Beach, Krabi.

Phra Nang Beach, Krabi.

Flytande kiosk, Phra Nang Beach, Krabi.

Kalkstensbergen bjuder på enastående klippklättring. Det är vi inte i form för nu men vi gör en promenad så brant att man måste använda händerna till en utsiktspunkt över området. Från samma stig kan man också klättra ner till en lagun men det har jag gjort några gånger förut och Olya dras fortfarande med en svag arm så låter vi det vara. Efter en månad på samma ställe börjar det krypa i benen så imorgon åker vi ut till ön Ko Lanta.

Railay Beach (Railay West), Krabi.

//Magnus Hedström