Film Nya Zeeland

9. Lake Waikaremoana Track, Nya Zeeland 2014. Publicerad 2014-12-17.
Lake Waikaremoana Track i Urewera National Park på Nyzeeländska Nordön blev min nionde och sista Great Walk. Leden gör ett halvvarv runt sjön Lake Waikaremoana och är 46 km. Vi vandrade i 5 dagar i maj vilket är utanför högsäsong och det var också orsaken till att vi blev nästan ensamma i området. Ledens höjdpunkt är kamvandringen längs Panekire Range med enormt vacker skog samt feta vyer över sjön.


8. Heaphy Track, Nya Zeeland 2014. Publicerad 2014-11-25.
Heaphy Track i Kahurangi National Park är Nya Zeelands längsta Great Walk. Det är en härlig färd genom flera olika typer av landskap med kust, skog och en alpin del. Nu blev det en ganska blöt tillställning då vädret var dåligt både före och under min vandring. Men det gjorde i sin tur att jag fick leden helt för mig själv vilket var ett stort plus. Det tog mig 5 dagar att gå ledens 78 km.


7. Rakiura Track, Nya Zeeland 2014. Publicerad 2014-11-09.
Rakiura Track på Stewart Island söder om nyzeeländska Sydön är den Great Walk som är kortast och lockar minst folk. Det är lite bökigt att ta sig dit och även om naturen är rätt så häftig når den inte upp till samma nivå som de andra lederna. Rakiura Track är 32 km lång och vi lyckades stretcha ut vandringen till 4 dagar. Leden snirklar sig fram i rejält gammal och mysig skog medan campingplatserna finns vid öns olika vikar där man kan avsluta dagarna med kyliga dopp i Stilla havet.


6. Kepler Track, Nya Zeeland 2014. Publicerad 2014-07-01.
Kepler Track byggdes och öppnade så sent som 1988 för att avlasta de andra två Great Walks i Fiordland, Milford och Routeburn Track. Leden är inte riktigt lika magisk men ändå väldigt bra vandring. Höjdpunkter är vyerna från Luxmore Hut, en lång kamvandring mellan Luxmor och Iris Burn samt skogen i Iris Burn Valley. Jag vandrade själv men eftersom det är möjligt att både starta och gå i mål i Te Anau så hängde Olya med en bit den första dagen. Kepler Track är en 60 km lång cirkel och jag vandrade i 4 dagar.


5. Milford Track, Nya Zeeland 2014. Publicerad 2014-06-18.
Milford Track är en av världens mest kända vandringsleder. Mycket beroende på att den hade ett rykte i många år att vara den allra bästa. Nu finns det fler leder som aspirerar på den titeln men den är utan diskussion bland de vackraste som finns. Det är båt som gäller både till och från leden vilket gör att det knappt finns några dagsvandrare. Vi gick leden enligt det fastställda schema som gäller alla på 4 dagar och 3 nätter. Sträckan är 54 km och höjdpunkterna är regnskogen, Mackinnon Pass och flera vattenfall. Leden är såklart en av Nya Zeelands Great Walks.


4. Routeburn Track, Nya Zeeland 2014. Publicerad 2014-06-03.
Routeburn Track tillhör topp 2 av Nya Zeelands Great Walks tillsammans med Milford Track. Leden är bara 32 km men bra varje meter. Man går i både Mount Aspiring och Fiordland nationalpark på södra Sydön. Det är en mix av spektakulär skog, fina sjöar och en alpin del med vidunderliga bergsvyer. Jag gick leden tur och retur på 4 dagar för att öka chanserna till bra väder samt undvika dyra transporter då det är 30 mil mellan start och mål bilvägen.


3. Abel Tasman Coast Track, Nya Zeeland 2014. Publicerad 2014-04-27.
Vandring i Abel Tasman nationalpark på norra Sydön. Sträckan Marahau – Wainui är 54 km som vi vandrade på 7 dagar. Leden följer kusten norrut i mysig urskog förbi härliga sandstränder med massor av badmöjligheter. Abel Tasman är ett av Nya Zeelands populäraste vandringsområden beroende på mängden endagsbesökare. Leden är en av Nya Zeelands 9 Great Walks.


2. Tongariro Northern Circuit, Nya Zeeland 2013. Publicerad 2014-03-11.
Vandring i Tongariro nationalpark på Nordön bland vulkaner, sjöar och lavafält. Leden är en cirkel på 43 km exklusive några sidospår. Det är en av Nya Zeelands 9 Great Walks och vi hade målgång på julafton efter 5 vandringsdagar.


1. Whanganui River Journey, Nya Zeeland 2013. Publicerad 2014-02-08.
Paddling på Whanganui River mellan Cherry Groove/Taumarunui och Pipiriki på Nordön. Det är en av Nya Zeelands 9 Great Walks. Sträckan 145 km tog 8 dagar. Det var jag och Olya i en kanot eller kanadensare som de kallas.