Nr 3. Vecka 4.

Merdeka Square och Kuala Lumpurs silhuett. Petronas Towers skymtar till vänster om tornet Menara KL.

2014-10-31. Singapore.
Nr 3. Vecka 4 (19 okt – 28 okt, 2014).
Mersing – Kuala Lumpur – Malacka, Malaysia.

Bussarna i Malaysia håller prima kvalite. Inte säkerhetsmässigt kanske, de flesta skulle nog få körförbud vid en kontroll i Sverige. Men man sitter förbluffande bra. Standard verkar vara tre säten i bredd och inte fyra vilket bäddar för en komfortabel tur bara chauffören kan köra. Och den här gången kan han det. Varje plats har också en egen dataskärm, precis som på flygplan, med Internet. Nu är visserligen den apparaten trasig på alla platser i hela bussen men det blir ändå plus i kanten för ett bra tänk. Dessutom finns det en skylt vid ingången att man måste använda säkerhetsbälte. En ovanlig sak utanför västvärlden. Förvisso finns det inga säkerhetsbälten alls i bussen men man måste nog ändå säga att Malaysia är på rätt väg. Sträckan Mersing till Kuala Lumpur är 350 km och tar knappt 6 timmar. Vi korsar södra delen av Malaysias fastland genom ett stort hav av oljepalmsplantager. Djungeln verkar numera helt slaktad.

Olya med vän på sightseeing i Tun Abdul Razak Heritage Park i Kuala Lumpur.

Vi har bara ett uppdrag i Kuala Lumpur och det är att fixa visum till Thailand vilket går toppensmidigt. Vi lämnar in ansökan dag ett och hämtar ut varsitt 60-dagars visum dag två. Annars har det blivit svårare att komma in i Thailand. Tricket är att inte vara där för ofta så att de börjar misstänka att man jobbar i landet. En av Olyas mammas före detta arbetskamrater är i stan också så vi tar med henne på lite sightseeing. Hon blev inspirerad av Olyas blogg och började resa som pensionär vilket går galant trots att hon inte kan någon engelska alls. Det är också skoj att träffa killen som sköter hostellet som vi brukar bo på. Vi har blivit goda vänner efter all tid vi spenderat i byn. Nu har stället tyvärr drabbats av vägglöss och rummet bredvid vårt har varit stängt i 3 månader. Men ett par från Korea flyttar in där frivilligt och påstår att lössen nog försvunnit.

Middag med Mats Andren och Olya i Malacka.

Helgmarknad i Chinatown, Malacka.

Buss söderut till Malacka går smidigt och tar drygt 2 timmar. Malackas bussterminal ligger några kilometer utanför centrum och vi måste åka lokalbuss sista biten. Det är lättare sagt än gjort. Vi vet att vi ska åka med buss 17 men det är väldigt svårt att hitta. En av orsakerna till det är att hållplatsernas nummer sitter nere vid golvet och när det är kö syns inte skylten bakom allt folk. Buss 17 är dessutom märkt med nummer 31. Vi får inte plats på den första bussen men nästa buss 17 som är märkt med nummer 32 tar oss dit vi vill. Jag vaktar packningen medan Olya rekar hotellmarknaden och prickar in det mest prisvärda boendet hittills i Malaysia. Stort fint rent rum med luftkonditionering och fönster för 120 kronor. Malaysia är ju normalt mycket dyrare än Thailand. I Malacka är också Mats Andren. Den svenska vagabonden som vandrar från Stockholm till Sydney i Australien. Han passerar Malacka precis nu och vi sammanstålar en kväll. Mycket trevlig prick och extra kul att träffas då jag följt hans blogg sedan starten i Sverige för 1,5 år sedan.

Resterna av Porta de Santiago i Malacka ett portugisiskt fort från 1511.

Ruin av St Paul’s Church i Malacka byggd av portugiserna 1521.

Malacka med en halv miljon folk finns med på Unesco’s lista över världsarv. Byn har en stökig historia med kolonisering av portugiser, holländare och britter. Men det är också orsaken till att det väller in horder av turister framförallt på helgerna. Det finns några halvbleka sevärdheter i form av ruiner men det stora dragplåstret är arkitekturen i gamla stan eller Chinatown vilken också sträcker sig en bit utefter den mysiga Melaka River. Det stora turistintresset har också medfört ett bastant utbud av restauranger och cafeer. Jag hade gärna stannat här i 3 veckor, istället för 4 dagar, för att fotografera och få bättre kläm på maten men Olyas visum är slut. Imorgon flyger hon till Thailand och jag åker till Singapore för att hämta ut hennes nyservade kamera.

Melaka Town Square. Bakom klocktornet syns Christ Church byggd 1590 av holländarna samt byns landmärke Stadthuys till höger uppfört på 1600-talet också av holländarna. Restaurerat får man väl anta.

Melaka River.

Melaka River på kvällen.

Väldekorerade trishaws eller cykeltaxi är big business i Malacka.

//Magnus Hedström