Nr 2. Vecka 2-3.

Nipah Beach, Tioman Island, Malaysia.

2014-10-27. Malacka, Malaysia.
Nr 2. Vecka 2-3 (08 okt – 18 okt, 2014).
Mersing – Tioman Island – Mersing, Malaysia.

Innan vi kliver på färjan till Tioman Island måste vi betala både nationalparksavgift och en öavgift som kostar nästan lika mycket som båtresan. De här färjorna har ett trist rykte om sig efter några svåra olyckor. Nu är det lågsäsong och båten inte fullpackad eller ens fullsatt. Men man kan lätt tänka sig hur en paniksituation skulle kunna te sig med bara några få små utgångar och otäckt trånga utrymmen packade med sittplatser. Dessutom har någon placerat berget av packning precis framför utgångarna vilket mycket väl skulle kunna göra det svårt att ta sig ut fort om man så var ensam på båten. I ett försök att höja säkerheten har kustbevakningen infört kontroller av trafiken men för att inte krångla till det i onödan så har man valt att endast följa de säkerhetsföreskrifter som finns de dagar då det är kontroll. Resan är ingen njutning och det blir inte bättre av att de dunkar på en film på det omåttligt populära temat kille misshandlar flickvän.

Ett av tre bostadsalternativ på Nipah. Vår bungalowby med 4 hus ligger lite utanför bild till höger.

Vår helt okej bungalow mitt på beachen. Restaurangen där vi åt alla våra måltider till höger i bild.

Men vår resa flyter på och efter 90 minuter och 50 km är vi framme vid Tioman Island. En 20 gånger 11 km stor djungelö i Sydkinesiska havet öster om Malaysias fastland. Eftersom vi gick på båten nästan sist är vi bland de första att kliva av vilket gör att jag inte ser att de flesta andra inte gör det. Jag hade några tankar vid färjeterminalen på fastlandet om vart färjan kommer att lägga till på ön men trodde att den skulle gå direkt till Tekek eftersom det bara fanns skyltar om den orten samt att det är skrivet på vår biljett. På båten fanns ingen information över huvud taget och inte heller på piren som vi nu står på och ser färjan gasa norrut till Tekek. Det är lite för sent när jag inser att vi hamnat fel och 200 meter senare upptäcker vi att vi kommit till Genting. En klantig miss då det hade räckt med en liten titt i guideboken för att förstå upplägget. Här måste man säga till vart man vill kliva av.

Vissa delar av Nipah Beach har ett tunt lager svart sand.

Planen var att försöka se så mycket av Tioman Island som möjligt och starta i Tekek vilket är öns centrum med beach, marina och asfalterad väg till tre andra stränder samt öns enda bankomat. Genting beskrivs som en mysig by med bra möjligheter att bekanta sig med lokala fiskare. Men beachen är inte den bästa och på helgerna väller det in studenter från Singapore. Plus att de lokala yrkesfiskare vi springer på vätskevägen garanterat sig om att marken gungar även under ledig tid. Det är ungefär 10 km till Tekek härifrån och en motorbåtstransport kostar mer än vad färjan till ön kostade. Och en djungeltrek med packning är inte riktigt aktuell. För att reda ut situationen på bästa sätt bestämmer vi oss för att åka söderut till Nipah Beach istället. Det är en avlägsen strand som man bara kan komma till genom att åka färja och lokal motorbåt. Vi blir såklart lurade och priset för 5 km båtresa slutar på 270 kr men vi har inget bra förhandlingsläge.

Granitklippor vid Nipah’s västra ände.

Nipah Beach i sydvästra hörnet av Tioman Island visar sig däremot bli en hit. Sandstranden är fin och 500 meter lång. Det finns 3 olika bostadsalternativ mitt på beachen där en liten flod rinner ut i havet. Prisnivån däremot är hög även om vi prutar rejält genom att boka in oss att stanna i 10 dagar. Vi betalar 220 kr per natt vilket är dubbelt mot vad vi önskar göra. Hälften av tiden är vi strandens enda gäster och tillvaron är ruskigt behaglig. Vi badar, läser bok, löptränar och snorklar vid strandens östra ände där det finns gott om färgglada fiskar och koraller. Maten är överraskande bra, ägarfamiljen riktigt trevlig och det finns teve i restaurangen så att jag kan följa Shanghai Open i tennis. Ägaren har Malaysiska kompisar som bor i Sverige även om de för stunden sitter i fängelse efter att ha misshandlat sina barn. Sverige verkar väldigt strikt tycker han. De övriga gästerna som dyker upp kommer från Frankrike, Holland, Tyskland och Singapore. Alla är trevliga även om killarna från Singapore har lite väl högljudda aktiviteter för sig på nätterna.

Nipah Beach och södra öns karaktäristiska dubbeltopp ca 700 meter höga delvis bakom molnen.

Öarna runt Tioman Island har ju varit inspelningsplatser till några säsonger av Expedition Robinson. Det har normalt varit i juni juli. Nu i oktober är det lågsäsong och sista månaden innan monsunen anländer på östkusen. Himlen har en mjölkaktig vit nyans de flesta dagarna och havet är lätt oroligt och således inte helt klart även om det är rent. Nipah Beach har ingen Internet och inte heller några vägar. Vill man ta sig någonstans ska det gå att knalla längs elledningarna i djungeln vilket inte ser speciellt lockande ut eller åka motorbåt. Efter 10 trevliga dagar åker vi båt till Genting och färja till Mersing på fastlandet. Hänger en dag på webben på samma hotell som vi bodde på tidigare och imorgon tar vi bussen till Kuala Lumpur.

På norra Tioman finns det enorma varaner. På Nipah finns den här mindre varianten ca 1,5 m lång.

//Magnus Hedström