Nr 43. Grillad hund.

2012-01-27. Hanoi, Vietnam.

Dag 647-651. 10 januari 2012 -. Nanning.
Vila i Nanning. Det fanns inga intressanta sevärdheter i staden när vi var här i november och det har inte dykt upp några nya nu heller. De turister som bor här sitter i lobbyn på dagarna i väntan på visum eller tåg. Dessutom är vädret regn. Visumen till Vietnam går smidigt då vi lämnar in pass och foton till receptionen på vandrarhemmet som fixar resten utan betalning.
Distans 0 km.

Dag 652. Nanning – Shanweizhen.
Det är hällregn hela morgonen men när vi trampar iväg slutar det att regna. Temperatur 12 grader. I tät trafik letar vi oss ut ur Nanning. Hinner 10 km innan vi ser första skylten med väg 322. Det är lätt att veta att man är på rätt väg genom att det inte finns någon väg. In och utfarter till städer i Kina saknar ofta asfalt. Varför det är så vet jag inte. Vägen blir mindre och mindre och likaså trafiken. Plötsligt kommer en karavan med bilar det är någon som har gift sig och mitt i allt firande så passar någon på att kasta ett smatterband från en bil precis framför Olya’s cykel. Det är vackra omgivningar med gröna sockerrör och en del kalkstensberg. Cyklar några partier lerväg innan vi hittar ett hotell i samma hus som polisstationen i den lilla byn Shanweizhen. Höjdmeter 290.
Distans 64 km. Ack 16310 km.

Kalkstensberg och sockerodlingar söder om Nanning.

Dag 653. Shanweizhen – Beijiangxiang.
Moln och 12 grader men temperaturen stiger för varje kilometer. Vägen är fortsatt dålig med långa partier lera. Vid en passage får vi vänta i 10 minuter medan en grävskopa gör underlaget kördugligt. Efter 20 km blir det bra betongväg och medvind. Landskapet är kalkstensberg och böljande sockerodlingar som till hälften är skördade. Vi ser flera små sjöar och områden med barrträd som bryter av de ljusgröna fälten med en lite mörkare nyans av grönt. Det jobbar mycket folk på fälten och bufflar med vagn används för att transportera sockerrören. Vädret blir blå himmel och superskönt. En ödla ligger och solar på vägen vilket känns lite dumt så jag lyfter in den i skogen. Sent på eftermiddagen efter att vi klättrat en del får vi några kilometer fantastisk utförskörning med storslagen vy över området. Fin solnedgång strax före Beijiangxiang där vi med lite hjälp hittar ett enkelt ställe med bara 14 grader på rummet. Höjdmeter 690.
Distans 90 km. Ack 16400 km.

Vädret slog om och det blev blå himmel en halv dag.
En ödla låg och gassade i solen mitt på vägen. Jag lyfte in den i skogen efter att vi tagit några bilder. Foto: Olya T.

Dag 654. Beijiangxiang – Pingxiang.
Kineserna bränner av rejäla smällare och raketer redan på morgonen precis utanför vårt hotell. Det verkar vara den populäraste sysselsättningen vart vi än kommer den här tiden på året. I varje liten by vi passerar skickar dom på ett rejält smatterband. Kinesiska nyåret närmar sig och det är väl ungefär så otrevligt som det kan bli. Om EU ända kunde förbjuda dessa dumheter så kanske Kina följer efter om en sisådär 30 år.

Smal väg och kuperat med korta branta backar till 30 km. Fortsatt fin natur men molnigt. Flackare cykling förbi några passager med bambuskog till staden Ningming där vi bland tusentals kineser letar restaurang utan att hitta något vi gillar. Lagar nudlar en bit efter staden istället med härlig vy över åkrar. Noterar att folket som jobbar med att lasta vagnar med sockerrör inte skriker när de pratar. Flera hejar dessutom glatt när vi passerar. Det skulle mycket väl kunna vara vietnameser. Gränsen är bara några mil bort. Lång backe uppför innan vi kan rulla sista milen ner till Pingxiang. Checkar in på det sjätte hotellet vi rekar. Höjdmeter 730.
Distans 83 km. Ack 16483 km.

Dag 655. Pingxiang.
Vila i Pingxiang. Rummet är inte det bästa med trasig luftkonditionering och vattendroppar på väggarna. Men vi fick ta in cyklarna på rummet och det finns teve med tennis från Australien. Stadens hus har galler för fönstren ända upp till våning 5 och på hotelldörren står det att man inte ska öppna om man inte vet vem det är som knackar på.
Distans 0 km.

Dag 656. Pingxiang, Kina – Lang Son, Vietnam.
Vi handlar upp de sista kinesiska småpengarna i en mataffär. Kuperad cykling i grått väder på liten väg bredvid en motorväg. Dåligt skyltat sista biten till gränsen så vi frågar oss fram. Inte ens när vi är vid gränsen är vi säkra på att vi kommit rätt. Det är nästan inget folk vid gränsstationen som även är en liten sevärdhet i form av en park. Snabb passage både i kinesiska och vietnamesiska passkontrollen och ingen check av väskorna. På vietnamesiska sidan hälsas Olya välkommen på ryska vilket är hennes modersmål. Lite skillnad mot i Kina där de aldrig har hört talas om Kazakstan.

Efter gränsen börjar väg AH1 som är bra asfalt med bred vägren. Enormt bra skyltat med distanser varje kilometer. Mer trafik än i Kina med mycket motorcyklar som kör i höga farter och passerar närmare än vad vi är vana vid. Folk vinkar och hejar glatt. Cyklar förbi den tidigare så krigshärjade staden Dong Dang och svänger lite senare in i Lang Son där vi hittar ett fint hotell med välstädat rum. Kineserna kan inte städa så det känns väldigt skönt med lite omväxling och priset är det vi normalt betalar, cirka 100 kr. Personalen på hotellet kan lite engelska vilket gör tillvaron aningen smidigare. Höjdmeter 250.
Distans 37 km. Ack 16520 km.

Har precis passerat gränsen mellan Kina och Vietnam. 170 km till Hanoi.

Dag 657-659. Lang Son.
Vila i Lang Son. Vi har anlänt Vietnam lagom till årets största firande, Tet-festivalen. Det är nyår enligt den kinesiska kalendern. Årets största trafikdagar ligger i anslutning till helgen så vi väntar ut det värsta kaoset på vägarna. Så mycket till festival verkar det inte vara utan det liknar mer ett svensk julfirande där familjer samlas i några dagar för att äta och prata. Vi kan gå omkring i city utan att bli uttittade och det känns otroligt skönt. Vietnameserna verkar inte heller ha noja på smatterband.

Det är full aktivitet i staden då alla shoppar ett varsitt träd som sedan transporteras på axeln eller på motorcykeln till hemmet. Samt att frukt och grönsaksmarknaden känns mer kaotisk än vad jag gissar att den normalt är. Det är svårt att över huvud taget ta sig fram bland alla försäljare som sitter på marken och kunderna på sina motorcyklar. Folk är glada och det är väl inget man kan anklaga kineserna för att vara.

Jag går till banken och växlar in motsvarande 900 kronor och får tillbaka 2,9 miljoner dong. Efter andra natten på hotellet går jag ner till receptionen 09:30 för att meddela att vi vill stanna i några nätter till. Nej det går inte, hotellet stänger om en halvtimma och öppnar igen efter helgerna säger de. Vi packar ihop lite snabbt och letar upp ett annat hotell.
Distans 0 km.

Glada miner i Lang Son.
Grillad hund. Lang Son, norra Vietnam. Foto: Olya T.

Dag 660. Lang Son – Bac Giang.
Det är den stora helgdagen och Lang Son ligger öde när vi cyklar ut ur byn på förmiddagen. Letar upp väg AH1 igen och vi blir nästan själva där också. Det lutar smått nedför länge, det är medvind på bra asfalt och lätt cykling. Efter några mil kurvig väg kommer vi in i en bred dal med olika odlingar omgivna av kalkstensberg och det är mycket vackert. Trafiken ökar på eftermiddagen med främst motorcyklar och det är ofta 3 vietnameser på varje. Folk önskar oss gott nytt år och nästan alla skriker hello. Efter några hundra gånger orkar jag inte svara längre. Några småungar kastar sten efter Olya men ser inte att jag kommer 50 meter bakom. Jag jagar småkrypen lite med hojen så att de i alla fall ser livrädda ut.

Lite senare är några äldre grabbar på väg att kasta smällare efter oss men jag ger dem en blick som får dem att omvärdera situationen. De följer dock efter oss en stund och när de svänger av vägen smäller det till en bit bakom oss. Vi lämnar bergen bakom oss och landskapet blir platt. Stannar vid ett hotell längs vägen strax före staden Bac Giang. Jag går upp och kollar på ett rum som är okej och frågar sedan mannen i receptionen vad det kostar. Han svarar femton kronor för en timma. Men hallå. Tror mannen på allvar att vi har cyklat 90 km för att ta in på just hans hotell för att kolla på teve utan engelska kanaler i en timma för att sedan cykla vidare i beckmörker. Jag lyckas i alla fall förklara att vi avser bo kvar på hotellet tills imorgon bitti. Höjdmeter 230.
Distans 96 km. Ack 16616 km.

Vacker och tyst cykling på vietnamesiska nyårsafton. Vi var nästan ensamma på vägen.

Dag 661. Bac Giang – Hanoi.
Fortsatt flackt men betydligt mer trafik. Vägen omgiven av skördade risodlingar som till stora delar är vattentäckta. Eventuellt missar vi en avtagsväg när det är 12 km kvar till Hanoi men det kommer en liten skylt senare som pekar mot en smal väg genom bebyggelse med mycket trafik. Vi frågar efter vägen till centrum flera gånger och vi har en taskig karta som vietnameserna förstår utan problem. Också nytt för oss då kineserna inte ens kunde förstå en karta över sin egen hemstad. Vi kommer fram till Hanois turistområde vid Hoan Kiem Lake där vi hittar ett okej hotell i stadens gamla kvarter. Nu stannar vi i Hanoi ett tag innan vi cyklar söderut eller om vi börjar med en sväng ut till kusten. Höjdmeter 140.
Distans 65 km. Ack 16681 km.

//Magnus Hedström