Nr 42. Södra Kina.

2012-01-13. Nanning, Kina.

Dag 638. 1 januari 2012. Yangshuo – Lipu.
Vi lämnar Eco Farm utanför Yangshuo och cyklar längs dalen med Yulong River bland kalkstensklipporna för sista gången. Tror jag. Det är 11 grader, dimma och små regndroppar i luften. Efter 6 km ska vi svänga höger ut på väg 321 när jag kommer på att det måste ha blivit något fel på sista hotellnotan. Vi har betalat löpande men sista betalningen nu på morgonen känns helt plötsligt kryddad. Jag vänder tillbaka och cashar in 100 friska renminbi vilket är lika mycket i kronor. Åter till väg 321. Cyklar förbi Moon Hill. Det är kalkstensberg men flack cykling till Lipu där vi väljer samma hotell som förut. De känner igen oss och incheckningen går fort. Vi kör en repris på tidigare besök med varm dusch, handla morgondagens förnödenheter på andra sidan gatan och äta hamburgare på rummet samt hoppa på ett antal kackerlackor. Höjdmeter 230.
Distans 52 km. Ack 15836 km.

Dag 639. Lipu – Toupai.
Tio grader och regn. Det är nu väg 323 och långa raksträckor med trädalleer. Några vyer ser vi inte på grund av dimma. Kineserna jobbar på fälten med regnkläder av plast eller så har de spänt upp en presenning om de sitter på ett och samma ställe. Det är mest uppför i 25 km. Regnet upphör och vägen blir torr. Bra asfalt, medvind och utför. En eker går av, min första på framhjulet. Checkar in i den lilla byn Toupai. Besöker flera små butiker och fruktmarknaden för att få tag i mat, fika och dricka tills imorgon. Byter en eker vilket är ett lätt ingrepp då det är fram. Höjdmeter 310.
Distans 41 km. Ack 15877 km.

Grått väder men fin asfalt mellan Lipu och Tuopai. Olya har alltid varmt te nära till hands.
Inköp av frukt i Tuopai inför morgondagens cykling.

Dag 640. Toupai – Xiangzhou.
Dagen börjar illa för Olya då hennes lilla badrumsspegel ramlar i golvet och går sönder samt att spolfunktionen på toaletten slutar att fungera vid fel tidpunkt. För att få lite variation väljer vi en annan väg än när vi cyklade den här sträckan i slutet av november. Vi svänger söderut in på väg 307. Det är 10 grader och moln men klar luft. Ny asfalt och skön cykling på krokig väg bland kullar med sockerrör. Efter 7 km börjar det att regna. Vi pausar efter 15 km på en liten stig. Vad jag inte ser är att en kines precis varit där och gjort toalett vilket jag trampar i. Dom gör ju inte som vanligt folk och gräver ner laddningen. Olya sitter alltid på marken när vi pausar och när jag ska kliva över henne för att komma åt mina muffins så trillar grejerna under min sko rakt ner på Olya’s byxben och det är i samband med det vi upptäcker vad jag trampat i. Fy bövelen vilken lukt.

Regnet tilltar och temperaturen sjunker till 6 grader. De gröna åkrarna blir brunare och fälten består av lera. Vi cyklar igenom en liten by men hittar ingenstans att äta. Stannar under ett skjul och lagar nudlar istället. Efter 60 km svänger vi västerut och får vinden och regnet pisskandes i ansiktet. Ytterligare några kilometer senare får Olya punktering. Vädret är för dåligt för att meka med cykeln så jag pumpar upp hennes bakdäck i regnet och säger åt henne att köra så fort hon kan. Bakom nästa kurva väntar dagens motlut. Jag pumpar några gånger till innan vi når toppen av backen och sen kan vi rulla brant ner till Xiangzhou där vi snabbt hittar ett hotell med varm dusch. Höjdmeter 440.
Distans 77 km. Ack 15954 km.

Dag 641. Xiangzhou.
Det är fortsatt regn och kallt ute men varmt och torrt på hotellrummet som dessutom har en dator. Efter en extremt kort diskussion på morgonen beslutar vi oss för en vilodag. Jag mejlar hostellet i Nanning och skriver att vi vill checka in en dag senare, den 9/1 istället, stanna 9, 10, 11, 12 januari. Totalt 4 nätter. Checka ut 13/1. Som svar frågar de om vi vill stanna i 3 nätter.
Distans 0 km.

Dag 642. Xiangzhou – Wuxuan.
Vi cyklar igenom Xiangzhou, passerar över floden Liujiang och följer väg 307 i 10 km. Svänger in på en liten potthåls-väg med gles trafik. Landskapet är kullar med gröna sockerrör samt områden med barrträd. Vädret är 4 grader och regn. Underlaget är bedrövligt och det går sakta. Vi får ständigt undvika att inte bli nedstänkta av de fordon som passerar. Fryser om fötterna och går ibland för att få upp temperaturen. Vi har bara ett par handskar och de sitter inte på mina händer. Men vi har sparat några tunna plasthandskar som man brukar få på snabbmatsrestaurangerna. Kineserna använder dem när de äter pommes och de är väl egentligen inte tänkta som cykelhandskar men det funkar. Jag kör dessutom i shorts men det beror på att mina regnbyxor verkar krympa när vi har vilodagar och nu har vi vilat så mycket att jag inte får plats i dem längre.

Till slut fryser Olya så mycket att hon inte kan cykla längre. Jag har en hel del kläder i mina väskor så vi klär på henne torrt med varma sockor och med plastpåsar om fötterna. Det gör susen och hon snackar så mycket om hur skönt det är med varma fossingar att jag gör lika. Efter 18 km trasigt underlag kommer vi ut på väg 209 och följer den söderut. Bra asfalt men tung trafiken i höga farter. Regnet upphör och det känns genast varmare. Vi ser konturer av berg bakom dimman men det är flack cykling i bred dal. Skymtar också nya kalkstensberg precis före Wuxuan där vi checkar in. Höjdmeter 230.
Distans 63 km. Ack 16017 km.

Dålig väg.

Dag 643. Wuxuan – Guigang.
Vi cyklar igenom Wuxuan, passerar över floden Qian, samma flod som igår men med nytt namn och det är en repris på gårdagens start men vackrare. Det är 7 grader och moln vilket känns enormt mycket varmare än 4 grader och regn. Vägen kantas av kalkstensklippor och stora fält med sockerrör. Asfalten är bra, vägen smått kuperad och vi stannar flera gånger för att fotografera. Cyklar söderut och öster om oss är det vanliga berg och till väster kalkstensberg. Lagar nudlar bredvid en flera meter hög vattenlevada av sten som korsar åkrar med skördade risodlingar. Fantastiskt vacker dag även om avslutningen in till Guigang är trist. Vi hittar ett bra hotell i något som verkar vara utkanterna av staden där väg 209 och 324 korsar varandra. Höjdmeter 200.
Distans 70 km. Ack 16087 km.

Floden Qian utanför Wuxuan.
Fin cykling efter Wuxuan. Jag i litet motlut. Foto: Olya T.

Dag 644. Guigang.
Vila i Guigang. Vi hänger mest på hotellrummet. Olya tar på sig uppdraget att gå och handla och blir således totalt uttittad. Det är faktiskt första gången som hon tycker att det är lite smådrygt. I mataffären kör damerna ner snoken i hennes varukorg för att spana in vad en främling kan tänkas handla.
Distans 0 km.

Dag 645. Guigang – Binyang.
Vi lämnar Guigang bakom oss på väg 324 och det är bebyggelse längs vägen i 10 km innan det blir åkermark igen. Dimma och 8 grader men bara några stänk regn, annars uppehåll. Landskapet är platt och vägen långa raksträckor bred betongväg. Gott om plats att cykla på men trafiken passerar i höga farter. Ankommer staden Binyang och den visar sig vara 10 gånger större av vad vi såg senast. Då trodde vi att vi bodde i centrum men när vi letar upp samma hotell igen ligger det i utkanten av staden. Damen i receptionen känner igen oss och incheckningen går som på räls. Rent hotell men vi lyckas bara elda upp rummet till 14 grader som varmast. Husen i Kina är inte uppvärmda utan man får slå på luftkonditioneringen på 30 grader och hoppas att den har bra effekt. Höjdmeter 210.
Distans 76 km. Ack 16163 km.

Flackt och långa raksträckor mellan Guigang och Binyang.

Dag 646. Binyang – Nanning.
Nu är vi inne på samma väg som vi cyklade till Yangshuo. Kuperat med planterade träd längs vägen. Ibland växer träden in över vägen så att man cyklar som i en tunnel. Det är mysigt och bra för oss då lastbilarna inte kan köra för nära vägkanten utan att grenar träffar deras skåp. Det är 11 grader länge men plötsligt efter en nedförsbacke hoppar termometern upp till 16 grader. När vi stannar för lunch bredvid en åker ser vi solen för första gången på länge även om den bara är framme i 30 sekunder. Trafiken ökar när vi närmar oss Nanning. Cykelbana blir det vid 15 km kvar till centrum. Mycket folk, mopeder och bilar förbi tågstationen och på de sista gatorna in till vandrarhemmet.

Tjejen i receptionen har aldrig hört talas om Kazakstan och tycker att jag säger att vi inte har någon reservation när jag säger att vi har en reservation. Det löser sig efter en stund och vi får samma rum som sist. Lite senare på kvällen checkar en kille från Bolivia in. Tjejen i receptionen har aldrig hört talas om Bolivia. Hon ber honom säga landet på engelska istället varpå han svarar Bolivia. Det är så mycket roligare när andra har problem. Höjdmeter 540.
Distans 83 km. Ack 16246 km.

Kinesiska lastbilar har alltid hög lastkapacitet.

Nu blir det vila och inköp av visum till Vietnam. Det är dags för Sydostasien. Om några dagar börjar vi cykla mot Hanoi tid det är ungefär en vecka.

//Magnus Hedström