Nr 75. Ko Samui.

2013-11-14. Kuala Lumpur, Malaysia.

Dag 1270. 24 september 2013. Hua Hin – Prachuap Khiri Khan.
Jag plockar upp biltäta väg 4 söderut och det är sidvind. Har bra fart när jag upptäcker två hundar komma som kanonkulor bakom mig. Det blir lite komiskt när en kille som står och väntar på bussen hamnar mitt emellan mig och hundarna. Hans blick blir ytterst allvarlig när han uppfattar situationen och snabbt plockar upp en större sten vilket får hundarna att med blixtens hastighet sprinta rakt ner i diket och försvinna. Jag vill tacka för hjälpen men killens radar har låst sig på hundarna. Det finns inga Seven Eleven så jag stannar på en rastplats och lagar nudlar under en kort regnskur. Vid 70 km blir jag omkörd av en cyklist från Filippinerna. Han säger att han tyckte att han hade mycket packning tills han såg mig. Han har bara en väska bak som ser ut att väga mellan 5-10 kg och han försöker sova gratis på polisstationerna för att spara pengar. Letar upp Maggie Homestay i Prachuap Khiri Khan som är mysigt och med vänligt folk men med massor av mygg. Höjdmeter 120.
Distans 95 km. Ack 24112 km.

Väg 4 mellan Hua Hin och Prachuap Khiri Khan.

Dag 1271. Prachuap Khiri Khan – Hat Bang Saphan Yai.
Jag inleder dagen med frukost på Prachuap Khiri Khans strand. Knallar sedan upp på Khao Chong Krajok vilket är en bergskulle med ett litet tempel på toppen. Templet är trist men vyerna fina även om det är moln. Jag ser bland annat in i Burma som börjar 11 km bort. Här är Thailands smalaste landremsa. Kullen kryllar av makaker som kan vara aggressiva. Jag har med mig en käpp och slipper problem. Underhållningen består i att det finns gott om hundar också. Det blir en liten fajt mellan en hund och 20 makaker där hunden är mest stöddig. Den kastar sig rakt in i flocken med apor och har då aningen otur när en liten apa hamnar under hunden och biter den i benet. De flesta flyr dock för livet utom den största hanen som sitter kvar ett tag och visar tänderna. Till slut flyr även han in bland träden.

Vy över Prachuap Khiri Khan från Khao Chong Krajok.
Makaker på Khao Chong Krajok i Prachuap Khiri Khan.

Killen som sköter Maggie Homestay är också cyklist och vill tipsa om lite udda vägar. Kanonbra källa men det är en sån där person som det tar två minuter för att berätta att jag ska cykla rakt på i en korsning. Jag kommer iväg ganska sent och följer hans vägbeskrivning. Korsar ett flygfält på militärt område där jag också registrerar mitt pass. Följer en liten väg längs en järnväg innan jag kommer ut till väg 4 igen. Efter några mil lätt kuperat svänger jag av vid Thap Sakae ner mot havet. Kalasväg längs kusten med vajande palmer och tyst förutom några argsinta hundar. Strax före Ban Krut ser jag ett vackert tempel på en kulle som jag stannar och besöker. Det är det buddhistiska Wat Tang Sai Temple. Cyklar längs strandkanten sista biten in till Bang Saphan Yai och det hinner bli mörkt innan jag hittar ett hotell. Höjdmeter 270.
Distans 96 km. Ack 24208 km.

Wat Tang Sai Temple strax norr om Ban Krut.
Trevlig cykling längs havet när jag närmar mig Bang Saphan Yai.

Dag 1272. Hat Bang Saphan Yai – Chumphon.
Jag har tänkt att cykla en mindre väg utmed havet. Snurrar runt och letar ett tag men hittar inte på den. Efter 9 km är jag tillbaka vid hotellet igen. Gör ett nytt försök och nu går det bättre. Möter en lokal cyklist med två apor på hojen. Kanonbild tänker jag. Vänder om och jagar ifatt honom för att upptäcka att aporna är fastknutna i cykeln. Vädret är bra och vägen går nära havet men det är mycket skog och jag ser sällan vattnet. Det är dock grönt och fint med gröna palmer. Asfalten däremot är skakig och lite jobbig att cykla på. Det är kuperat och efter varje nedförsbacke är det en kant upp på en liten bro så jag kan aldrig behålla farten och gratisrulla. Stannar och rastar vid en kiosk när två killar som hänger där bjuder in mig på snack och whisky. De kan ingen engelska men vill ändå väldigt gärna att jag gör dem sällskap.

Efter 80 km går vägen en kort bit alldeles intill havet. Beachen är smal och inte speciellt inbjudande men vattnet lyser vackert grönt. Vägen lämnar kusten sista milen in till staden Chumphon. Jag hittar varken det tänkte hotellet eller restaurangen men det finns gott om alternativ. Från Chumphon kan man åka båt ut till paradisön Ko Tao norr om Ko Samui. Olya och company har tagit sig till just Ko Samui idag men haft en del strul med att komma in i Thailand då de var tvungna att ha biljetter ut ur landet för att få visum. Att de har flygbiljetter från Kuala Lumpur i Malaysia om 10 dagar räckte inte. Så de fick i all hast, då de delade en minibuss med andra, köpa falska bussbiljetter ut ur Thailand för en hundring var. Det gjorde susen och de lyckades till slut ta sig till Ko Samui där det är tänkt att jag ska ansluta snart. Höjdmeter 530.
Distans 113 km. Ack 24321 km.

Vägen mellan Hat Bang Saphan Yai och Chumphon går nära havet men det här var en av få havs-vyer.

Dag 1273. Chumphon – Chaiya.
Startar tidigt för att kunna ta mig till Ko Samui på två dagar. Nu har vägen bytt namn till 41. Det är kraftig sidvind som jag har nytta av. När vägen svänger lite höger blir det tung motvind men när den svänger lite vänster kan jag cykla i 30 knyck. Plötsligt upptäcker jag en enorm hund i storlek liten häst på andra sidan vägen som sätter högsta fart efter mig. Jag hinner precis tänka att nu blir jag uppäten när det rasslar till i en kedja som den är fastsurrad i. De största hundarna springer ifatt mig även om jag kör 35 km/h så det gäller att snabbt överväga om jag ska trycka pedalerna i botten eller tvärnita. Stannar jag tappar de intresset. Jag har också upptäckt att det bara är hanhundar som jagar mig. Honorna verkar mest förvånade när jag passerar, dom undrar väl om det är något som går att shoppa.

Vägen kantas av träd och jag ser inte mycket av landskapet förutom efter någon enstaka backe. Det finns boende efter 10 mil men jag vill köra längre. Beslutar mig för att stanna på första ställe efter 13 mil. Fint väder och behaglig cykling på seneftermiddagen. Hittar ett helt nytt motell utanför Chaiya efter 156 km samtidigt som det blir mörkt. Cykeldatorn visar snittfart 22,6 km/h. Numera snittar jag ofta över 20 km/h vilket förutom lite bättre ben och mindre packning till stor del beror på att däcken är rejält slitna och ser ut som slicks. Vägarna i Thailand är också bra. Höjdmeter 380.
Distans 156 km. Ack 24477 km.

Dag 1274. Chaiya – Lamai Beach, Ko Samui.
Startar klockan 07:00 i bra väder och det är rejält skönt att cykla så tidigt. Fortsätter i några mil på väg 41 och svänger sedan av mot öst och Surat Thani. Det är skyltat Ko Samui runt Surat Thani men jag väljer att köra igenom staden. På andra sidan kommer jag ut på väg 401. Det är kraftig medvind och jag kan med lite vilja hålla 40 rabarber. Sista biten till piren i Don Sak är norrut på väg 4142. Jag hinner med 13:00-båten precis och har då gjort 10 mil. Överfarten tar 90 minuter. Båten lägger till i staden Nathon på Ko Samuis västra sida. Jag korsar ön bland mycket motorcyklar till Lamai Beach på den östra sidan. Trots en hel del trafik är det behaglig cykling. Öar har ofta en skön atmosfär. Olya möter upp ute vid vägen och vi släpar cykeln över en brant kulle till ett hus som brudarna har hyrt precis vid stranden. Jag bjuds på hemlagad potatis och kycklingsoppa och det smakar löjligt gott. Höjdmeter 270.
Distans 120 km. Ack 24597 km.

På väg in i Surat Thani. Jag tar vänster här och följer väg 401 igenom staden på väg mot båten till Ko Samui.

Dag 1275-1280. Lamai Beach, Ko Samui.
Det är mitt fjärde besök på Ko Samui men det är första gången som jag inte bor på Chaweng Beach som är den största orten. Lamai är tvåa men klart mindre. Ko Samui är ju vansinnigt populärt både bland charterturister och ryggsäcksfolket. Bästa tid ska vara februari till april men ön funkar året runt. Jag tycker inte att badet håller speciellt hög klass. På Lamais södra ände där vi bor är stranden starkt eroderad och det är nästan ett stup sista biten ner till vattnet. Nu i monsun-tider är havet grumligt och vissa dagar även smutsigt. Vi bor riktigt bra i ett rymligt hus med kök. Olyas mor och väninna tröttnade ganska snabbt på den asiatiska maten och lagar helst själva. Vilket passar även mig bra med lite variation. Tjejerna badar i timmar, åker på utflykter och försöker slå rekord i shopping medan jag i huvudsak tar det lugnt med bok och wifi. Nu ska jag tillbaka till fastlandet och fortsätta söderut. Tjejerna reser med buss och nästa gång vi ses blir i Malaysia.
Distans 0 km.

Hat Lamai Beach, Ko Samui.

//Magnus Hedström